26 de juny 2010

“La declaració de BIC a Palma retardarà la sortida de la crisi”

dBalears.cat 26-6-2010

El president dels promotors, Gabriel Oliver, es mostra indignat per la nova protecció del nucli antic. En canvi, el degà del Col·legi d’Arquitectes, Lluís Corral, opina que el sector no ho notarà


Els promotors immobiliaris han rebut amb alarmisme la protecció de tot el centre històric de Palma com a Bé d'Interès Cultural (BIC). El president de l'Associació de promotors de les Balears (Proinba), Gabriel Oliver Cerdà, creu que és una mesura molt poc oportuna que fins i tot "endarrerirà la sortida de la crisi econòmica". Tot i això, el degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Corral, refreda el sobresalt i no espera que el sector immobiliari en resulti afectat, ni per bé ni per mal.

La decisió d'ampliar la zona BIC -que ja existia al nucli històric- presa per la Ponència tècnica de Patrimoni del Consell encara l'han de ratificar els polítics en la Comissió Insular de Patrimoni i Urbanisme. Oliver, però, ja es mostra indignat, perquè creu que ara s'hauria "d'incentivar qualsevol obra i inversió que doni feina, no paralitzar-les". Ho diu per la suspensió temporal de les llicències d'actuació al centre que implicarà la catalogació de zona BIC.

Quan el Consell notifiqui aquesta declaració a Cort -un fet que hauria de passar la segona setmana de juliol-, el Departament de Patrimoni del Consell assumirà les llicències d'obra. Fins que no s'enllesteixi el nou Pla General d'Ordenació Urbana, l'Ajuntament no en podrà atorgar cap més i totes les que s'hagin de donar o les que s'hagin lliurat quedaran suspeses, atès que Patrimoni les haurà de revisar primer d'una en una. A partir d'aquest moment ja no es permetrà cap intervenció que impliqui esbucar un edifici, parcel·lar-lo o canviar-ne el volum.

Oliver entén que tot plegat "genera inseguretat jurídica", encara que assegura que això passa cada vegada que una administració o l'altra pren una decisió d'aquesta mena. De fet, fins i tot culpa les institucions dels darrers problemes de cruis i d'estructura de les cases del nucli antic. Creu que en aquesta part de Palma hi ha una "protecció excessiva" i que, si Cort dóna una llicència i el Consell no ho fa, o al revés, "al final no es fa res, apareixen goteres, l'immoble es degrada i ja se sap què hi passa".