07 de febrer 2010

Vergonya, senyors de Cort, vergonya!

dBalears.cat 7-2-2010

Jordi Caldentey. Llevat de les deportacions i dels exterminis en massa del règim comunista de n'Stalin, no hi ha, en tot Europa, un altre cas tan greu d'ocultació d'un genocidi com el que l'Espanya transfranquista d'avui continua fent amb les víctimes d'en Franco. L'obsessió que té la dreta espanyola d'amagar el genocidi franquista de la guerra i de la postguerra i la por que té l'esquerra espanyola d'emprenyar la dreta recorden l'escenari de l'actual Turquia, que manté com a qüestió d'Estat l'ocultació del genocidi contra el poble armeni, que va cometre la primeria del segle XX.

Quina explicació té que, amb trenta anys de suposada "democràcia", els membres d'un consistori que es diu "progressista", "democràtic", "centreesquerrà" i tot això, com és l'actual govern de Cort, a l'hora d'esbucar per sempre un monument que enalteix el feixisme com el de la Feixina, a l'hora de la veritat, les cames els tremolin, facin tots les feines dins els calçons, i deixin el nyarro dret i intacte? Senyors de Cort! Aquest és el respecte que us mereixen les prop de 100.000 víctimes del règim terrorista d'en Franco assassinades en temps de teòrica "pau"? Sense comptar els presos polítics, les tortures, els exiliats i els morts de la guerra del 1936-1939. Com us podeu passar pel carabassot dedicar un monument feixista "a totes les víctimes de la guerra"?

Els americans, abans de reinstaurar la democràcia a Alemanya, dinamitaren sense cap mirament tots els monuments nazis. En feren net. Què en trobaríeu si, en lloc d'això, s'haguessin limitat a esborrar-ne l'esvàstica i els haguessin dedicats per igual tant als herois i màrtirs de les SS hitlerianes com als jueus cremats a Auschwitz? Tendria perdó tant de cinisme, senyors de Cort? A què ve idò ara tanta de covardia? Ho podeu explicar als ciutadans? Estau contents de les mamballetes que us fa aquesta setmana l'entorn mediàtic del partit franquista? És així que feis comptes engrescar els vostres votants? Encara tindreu prou fetge per presentar-vos-hi davant de bell nou a fer-los promeses i a demanar-los que us tornin a votar? No estau empegueïts?

Hi ha dues coses que no entenc: una, que la dreta espanyola, en lloc d'encobrir el règim de terror franquista, no se'n desmarqui com ha fet la dreta xilena -o n'Antoni Pastor, el batle de Manacor- i digui: Som una dreta democràtica. Els monuments feixistes no són els nostres monuments. Ens fan nosa i els trobam tan esbucadors com els hi pugui trobar qualsevol altre demòcrata. Voleu gratar a les fosses comunes? Gratau-hi! Les víctimes que hi jeuen són les víctimes d'en Franco, no les nostres víctimes. Però no. A tapar les nafres del franquisme s'ha dit! I a assumir-lo, inconscientment o no, com a patrimoni propi. L'altra cosa que no entenc és que dirigents de partits que bravegen de democratisme d'esquerranor com el PSOE, el PSM o IU tenguin més por de què dirà la dreta franquista que no de decebre i d'ofendre els propis electors. No puc entendre. De cap manera.