05 de febrer 2010

Orient i el convent de les Caputxines, BIC


dBalears.cat 5-2-2010

El Consell aprova la declaració amb categoria de conjunt històric per al llogaret i de monument per al monestir
Orient és un dels nuclis amb valors històrics.

El ple del Consell de Mallorca aprovà ahir, per unanimitat, la declaració de BIC amb categoria de conjunt històric per al nucli d'Orient, a Bunyola, i la declaració de BIC amb categoria de monument per a l'església i el monestir de la Puríssima Concepció de Palma, conegut com "el de les Caputxines". Orient és un llogaret documentat a partir de l'època de dominació musulmana que es troba a la vall situada al nord-est de Bunyola i el nord-oest d'Alaró. Segons els informes de la Direcció Insular de Patrimoni, és un dels nuclis amb valors històrics i paisatgístics més destacats de l'Illa i, per tant, mereixedor d'una especial protecció.

Les transformacions que han configurat l'actual zona d'Orient han donat lloc a una trama urbana orgànica, integrada en l'entorn. El nucli manté una estructura urbana coherent i constitueix un exemple important de l'arquitectura de l'indret, on es combinen els elements arquitectònics i els etnològics. En aquest sentit, els elements etnològics més destacables del patrimoni del llogaret s'articulen en dos grups. El primer és format pels casals de les possessions de Cals Reis, Son Terrassa i Son Pou, de les quals ressalten principalment les tafones i els aljubs. L'altre es defineix pel ric patrimoni vinculat a la captació, la conducció i l'acumulació de l'aigua; la diversitat de riquesa queda palesa en la gran quantitat de tipologies presents en aquesta àrea: sínies, síquies, safareigs, aljubs, torrents encaixats, empedrats, fonts, rentadors i, sobretot, el molí d'aigua.

A més a més, es té coneixement de l'existència d'un seguit de restes arqueològiques de diferent entitat: les que es poden definir con "genuïnament arqueològiques" i els elements de la hidràulica tradicional, que tenen una possible doble lectura arqueològica i etnològica. En el cas d'Orient, s'ha documentat ocupació humana des de l'època prehistòrica i, per aquesta raó, els tècnics entenen que el subsòl del conjunt històric i el seu perímetre poden proporcionar informació inèdita en aquest sentit. Per això mateix, es proposa que aquest estrat del conjunt històric tingui també una consideració de zona arqueològica. En el mateix ple, també s'aprovà per unanimitat la declaració de BIC amb categoria de monument per a l'església i el monestir de les Caputxines.

Segons l'informe realitzat per la Direcció Insular de Patrimoni, l'església i el monestir de la Puríssima Concepció de Palma i tots els seus béns conformen un conjunt patrimonial unitari, que inclou un nombre considerable de béns mobles reunits sobretot durant el segle XVIII, l'època de major activitat. A aquesta data pertanyen la majoria de pintures, escultures i altres béns materials que es conserven dins el convent, mentre que un nombre inferior d'aquests tipus d'elements són dels segles XVII i XIX.

En l'actualitat, el convent de les Caputxines es representa com un "interessant" conjunt conventual i església, on s'aglutinen espais comuns a les comunitats de clausura (claustre, hort, refectori, sala capitular...) i d'altres que, per les funcions originàries, tenen un marcat caràcter popular i, més que per qüestions estilístiques o arquitectòniques, destaquen per constituir espais tradicionals vinculats a la vida quotidiana de la comunitat religiosa. Per tant, aquests llocs mostren els trets més importants del que seria un espai conventual i li confereixen una especial significació dins el patrimoni religiós mallorquí.