02 de desembre 2009

Noves demandes de protecció a la Indioteria

dBalears.cat 2-12-2009
ARCA s’afegeix a la sol·licituds dels veïnats perquè el Consell protegeixi el ramal de la sèquia de Mestre Pere. Patrimoni n’estudia ara la proposta

Primer foren els veïnats i, ara, ho reclama l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA). Ambdues entitats han sol·licitat al Consell la protecció dels ramals de la sèquia de Mestre Pere que travessen la barriada de la Indioteria de Ciutat. El passat mes d'abril, el president dels veïns, Josep Cardona, ja instà el departament de Patrimoni perquè fos protegit en categoria de Bé d'Interès Cultural. Fa dues setmanes ARCA sol·licità la protecció de l'entramat hidràulic. Una proposta que, de moment, és estudiada pels tècnics de Patrimoni Històric, segons asseguraren ahir fonts del Consell. La xarxa hidràulica de la Indioteria es començà a construir l'any 1615 i, fins fa pocs anys, havia regat els horts de la barriada palmesana. "Som molts els veïns que encara ho recordam", comentava Josep Cardona.

ARCA s’afegeix a la sol·licituds dels veïnats perquè el Consell protegeixi el ramal de la sèquia de Mestre Pere. Patrimoni n’estudia ara la proposta. Ara però està mig desfeta i el Consell de moment no ens ha dit res de res", mantingué ahir. La construcció de noves carreteres i el creixement urbanístic s'ha engolit part d'aquesr branc que avui és mig en desús. Sols a l'encreuament de la zona del ponent encara avui els pagesos empren l'aigua del cup: indret on es repartia el líquid d'un ramal a l'altre. La resta de sèquies són plenes de mala herba i la que travessa el camí dels Reis està molt malmesa pel pas dels camions. La demanda de protecció d'aquest ramal va lligada a la declaració com a Bé d'Interès Cultural de la font de Mestre Pere. El Consell aprovà la protecció màxima per a la font juntament amb la de la Vila i la d'en Baster, que varen constituir els màxims abastiments d'aigua per a Palma. A més, Patrimoni també protegí alguns canals de Mestre Pere, tres aqüeductes, vuit safareigs i un aljub, però deixà fora els ramals de la Indioteria. Una vegada acabin els estudis dels tècnics de Patrimoni sobre la necessitat o no de protecció, també quedarà oberta la possibilitat de ser inscrita al catàleg municipal de Palma, on aquest element, com altres de la mateixa naturalesa, no hi estan contemplats.