08 de desembre 2009

Més d’un milió i mig ‘extra’ per a la Cultura

dBalears.cat 8-12-2009
El senador Pere Sampol aconsegueix pactar amb el PSOE dues esmenes als pressuposts de l’Estat que suposaran 600.000 € per al Museu Modernista i un milió per al castell d’Alaró
Francesca Marí. El senador autonòmic Pere Sampol ha aconseguit que s'aprovin quatre de les vint esmenes que presentà als pressuposts de l'Estat i que suposaran una inversió de set milions d'euros per a les Balears. D'aquests, 1.600.000 euros es destinaran a infraestructures culturals per a Can Prunera, a Sóller, i el castell d'Alaró.
En el cas del Museu Modernista de Sóller, Sampol ha pactat amb la portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, l'aprovació d'una dotació de 600.000 euros per a l'adquisició i restauració de Can Prunera. Uns doblers que l'Estat farà efectius a l'Ajuntament de Sóller, membre del Patronat de la Fundació Tren de l'Art. "El Ministeri imcomplí part del compromís en l'ajuda a Can Prunera", recordà ahir Sampol, qui aclarí que "aquesta partida ajudarà en les tasques realitzades al casal modernista". Els doblers es faran efectius en quatre anualitats de 150.000 euros cada una i que s'entregaran al Consistori de la Vall, que després els remetrà al Patronat del centre.
D'altra banda, el castell d'Alaró serà un altre dels indrets que rebrà ajuda estatal durant el 2010. En concret, l'aportació negociada per Sampol serà d'un milió d'euros, que es destinarà a les obres de restauració i consolidació de la fortificació. "Queda clar que Madrid ha de contribuir en aquestes obres. Cal recordar que el castell d'Alaró és de titularitat estatal", afegí el senador. Aquesta quantitat servirà per desenvolupar el pla de castells que hi ha en marxa i que podrà significar l'excavació de part dels terrenys d'Alaró. "Demà (avui per al lector) hem quedat per fixar un pla d'actuació", explicà ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. "Confii que aquests doblers, a més de sufragar part del pla de consolidació, també serveixin per poder difondre el castell com a element patrimonial", va afegir.
Aquestes dues esmeses als pressuposts de l'Estat seran aprovades dimecres a la comissió de pressuposts del Senat i quedaran pendents de ratificar en la sessió plenària de la Cambra Alta els propers 15, 16 i 17 de desembre.
Cal destacar que el senador Pere Sampol presentà fins a vint esmenes als comptes de l'any que ve i, entre els temes culturals, també tractà la necessitat de crear una Carta Arqueològica Subaquàtica o la situació de Bellpuig. Temes que foren descartats pel PSOE. "Em digueren que el pressupost d'enguany està molt limitat i m'he estimat més negociar un seguit de partides segures que, al cap i a la fi, seran de més de set milions", sentencià.