26 de desembre 2009

Nit del Judicii Signum


dBalears.cat 26-12-2009

El cant del judici final tornà a ressonar el dissabte de Nadal arreu de les esglésies de Mallorca. La tradició de la Sibil·la es confirmà com a candidata a Patrimoni de la Humanitat

Imatge de les matines de la Seu de Mallorca. Foto: T.A.


El cant apocalíptic del judici final, el Judicii Signum, avui conegut com a cant de la Sibil·la, tornà a ressonar el dissabte de Nadal a la majoria d'esglésies de Mallorca. Aquella tornada que temps enrere feia estremir el poble amb l'anunci de l'apocalipsi avui s'ha convertit en tota una joia per a l'oïda. Milers de ciutadans acudiren a les esglésies per escoltar les profecies de la sibil·la d'Eritrea, algunes d'interpretades per infants i d'altres, per cantants ja més granadets.

Aquest fou el cas de la Sibil·la de la Catedral de Mallorca, interpretada un any més, i ja en van cinc de consecutius, per Cristina Van Roy que, abillada amb el seu habitual vestit verd i amb una veu i una interpretació gairebé operístiques, anuncià el jorn del judici. La cita també inclogué el sermó de la Calenda, el pregó infantil que descriu entranyablement el naixement de Jesús, que en aquesta ocasió va ser a càrrec del nin Aitor Palmer.

Una hora abans de començar les matines, molts ciutadans feien coa davant les portes de la Seu per poder agafar un bon lloc. Més públic forà que local resistí el fred defora i dedins de la Seu durant més de dues hores per gaudir d'una missa solemne "en català, l'idioma de la nostra illa", com anuncià el bisbe Jesús Murgui, qui oficialitzà l'acte acompanyat per un nombrós seguici.

Un complet quadernet en quatre idiomes (castellà, anglès, aleman i francès) i amb la lletra i les partitures dels cants que interpretà la Capella Mallorquina ajudà els assistents a seguir la cerimònia fil per randa. Pel que fa a les reaccions dels assistents, aquells qui mai no havien gaudit de l'espectacle, com un grup de principatins que anava per primera vegada al que ells anomenen missa del Gall, en quedaren "molt satisfets".

Una hora després, a les onze del vespre, començaren ben puntuals les matines de Sant Francesc. No debades, foren retransmeses en directe per la televisió autonòmica. Això també passà factura al jove Antoni Font Tomàs, que interpretà nerviós el cant de la Sibil·la. És el segon pic que aquest cantaire de només deu anys puja a la trona el dissabte de Nadal. "Cal tenir en compte que és un infant, tal com abans era la interpretació de la Sibil·la", recordava hores abans fra Antoni Riera, que és el coordinador de la coral Nins cantors del col·legi de Sant Francesc. "L'any passat, Toni fou l'únic nin de tot Mallorca que interpretà la Sibil·la; tota la resta foren nines, fins i tot a Lluc", recordà.

En realitat, la joventut i la impressió que fa veure dues mil persones pendents d'un passaren factura al jove Antoni Font quan, a la segona estrofa, ferí el microfòn amb l'espasa. Tret d'això, el bell cant de profecia tornà a enlluernar tothom. L'esforç i els nervis foren recompensats amb les mamballetes del públic.

Igualment de jove era la Sibil·la de l'església de Son Negre, interpretada per Antònia Llodrà, de només deu anys i natural de Manacor. També manacorina és Cristina Brunet, que reproduí el cant medieval a la residència de gent gran de la capital del Llevant. Mentrestant, la parròquia de Montuïri repetí cantant amb Catalina Rueda Marimón, que perfilà la difícil tonada mossàrab amb molta oïda.

Així mateix, les esglésies de la comarca del Raiguer s'ompliren de gom a gom. Aquest fou el cas de l'església de Sant Joan Baptista de Muro, sobretot quan Jessica Noceras entonà el mític "el Jorn del Judici serà pel qui haurà fet servici". A sa Pobla, els feligresos de Sant Antoni Abat no es volgueren perdre la melodia interpretada per la jove poblera Francisca Maria Vallespir, que envaí el temple amb solemnitat. Una vesprada, doncs, de tradició, enguany marcada per la cursa d'aquesta celebració litúrgica per ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.