05 d’abril 2009

Ratifica la protecció de l’edifici de Gesa per evitar els “danys irreparables” que el fet de demolir-lo comportaria

dBalears.cat 5-4-2009
Xavier Gispert. La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha sentenciat que l’edifici de Gesa, a la façana marítima de Palma, no pot ser esbucat perquè el Consell de Mallorca acordà declarar-lo un Bé d’Interès Cultural (BIC) el 2 de juliol de 2007.
L’empresa Núñez y Navarro ha intentat fins ara anul·lar aquesta resolució "proteccionista" del Consell de Mallorca en què el bloc de Gesa fou declarat BIC. Segons els magistrats del TSJIB, si aquesta suspensió cautelar de l’acord del Consell fos acceptada, el tribunal estaria donant llum verda a l’esbucament de la construcció.
És a dir, acceptar les pretensions de Núñez y Navarro comportaria un "dany irreparable" que preval per sobre dels perjudicis econòmics que patiria l’empresa promotora.
A més a més, l’Alt Tribunal de Balears assegura en la sentència que aquests possibles perjudicis econòmics privats serien sufragats per l’Administració pública en cas que finalment l’edifici perdés la catalogació de BIC, la qual cosa és objecte d’estudi en altres instàncies judicials.
L’empresa de Núñez y Navarro Josel SL va comprar el bloc de Gesa per 73 milions d’euros, n’assumí les càrregues urbanístiques i sol·licità les llicències municipals corresponents per treure partida de la superfície edificable adquirida. Això fou poc després que el 2 de juny de 2003 Cort acordàs a través d’un conveni amb Gesa que l’edifici podria ser esbucat a partir del 31 de desembre de 2008.
Amb tot, el Consell n’aprovà la protecció el juliol de 2007 i des de llavors el conflicte es troba als tribunals. Ara el TSJIB sentencia a favor del Consell, però el cas continua obert a l’espera que sigui ratificada o no de manera definitiva als tribunals la declaració de l’edifici com a BIC.