dBalears.cat 6-4-2009
La Biblioteca Diocesana de Mallorca està digitalitzant el seu fons, que conté més de 1.700 exemplars, 40.000 dels quals ja són a la xarxa. A la base de dades s’hi pot accedir a través de la web de la UIB
Laura Acedo La Biblioteca Diocesana de Mallorca, oberta l’any 2002, finalitzà el 2007 la primera fase de la millora i el condicionament de les seves instal·lacions amb el reforç d’una ala de l’edifici que no aguantava el pes dels més de 100.000 volums que guardava.
Actualment, s’acaba d’enllestir la segona fase del procés, que consisteix en la fumigació dels volums, el blindatge de quatre sales, l’aplicació de pintura ignífuga, la col·locació de prestatgeries sense perns i amb pintura menys agressiva que les anteriors, la climatització per ionització de la sala de màxima seguretat i la compra d’una màquina de nitrogen desparasitadora, entre d’altres. "Ja tenim la màquina desparasitadora en funcionament. És un sistema de desinfecció que empren a la Biblioteca Vaticana i ens ha costat 25.000 euros", apuntà Gabriel Seguí, director de la Biblioteca Diocesana i nomenat fa poc vocal de l’Associació de Biblioteques de l’Església a Espanya (ABIE). "Seria òptim instal·lar màquines de purificació i climatització per ionització a totes les sales, però no disposam del pressupost necessari per fer-ho", indicà Seguí.
Entre 175.000 i 200.000 volums, devers 100.000 dels quals són llibres antics, anteriors a 1950, omplen els prestatges de la biblioteca, que té "un dels fons antics més important de l’Església espanyola, comparable al de les millors universitats eclesiàstiques del país", precisà el director. Malgrat les reformes i tasques de conservació dels volums antics, encara hi ha al voltant de 3.000 llibres en risc. "El problema d’aquests volums no eren els paràsits, que són morts, sinó la restauració, per a la qual no tenim doblers i, per tant, encara no ha començat", assenyalà el director. La Biblioteca Diocesana, que ha duit a terme la reforma gràcies a una subvenció de l’anterior Govern de 200.000 euros, en rep anualment 40.000 del Consell de Mallorca, 12.000 euros de l’Ajuntament de Palma i 30.000 euros del mateix Bisbat. "Per optimitzar la Biblioteca ens caldrien com a mínim 100.000 euros anuals", afirmà Seguí, que ja va sol·licitar "sense gaire èxit" l’augment d’aquestes ajudes.
Digitalització
Una de les tasques que desenvolupen els cinc membres que fan feina actualment a la biblioteca és la catalogació del fons, que es va començar poc després d’inaugurar-se l’espai, l’any 2002. "És fonamental que el fons estigui digitalitzat i es pugui consultar via internet", assenyalà el director. En l’actualitat, el centre ja té digitalitzats uns 27.000 volums del total del fons, als quals els usuaris hi poden accedir a través de la pàgina web de la Universitat de les Illes Balears: www.uib.es. Entre els objectius de Seguí, al capdavant de la biblioteca, es troba el de difondre’n el fons, "sobretot mitjançant el programa Millennium de la UIB", per donar-lo a conèixer a tots els interessats, ja que es tracta d’un espai públic.
El centre conté d’un important fons de manuscrits, format per uns 2.000 volums, una vintena dels quals són de Ramon Llull. "Procedents de la Biblioteca de la Sapiència, al fons hi ha manuscrits de Llull compresos entre el segle XIV i el XVIII", afegí Seguí. Una altra particularitat de la Biblioteca Diocesana és el destacable fons antic de ciències de què disposa. A més, entre els tresors del centre es troben més de 150 incunables. "D’entre les nostres joies, en destaca un sínode diocesà del primer terç del segle XIII; el Liber Chronicarum, que narra la història del món amb imatges; i, sens dubte, el manuscrit del Llibre de Contemplació lul·lià", assegurà Seguí, qui alhora afegí que "un dels objectius de la biblioteca és reunir la màxima bibliografia lul·liana possible".
06 d’abril 2009
Etiquetes de comentaris:
Arxius i biblioteques,
Diari de Balears Digital,
Patrimoni eclesiàstic,
UIB