dBalears.cat 28-4-2009
Presentades les conclusions dels treballs arqueològics del vaixell grec del segle VI aC localitzat a cala Sant Vicenç. Per als experts, la troballa obre una porta a la investigació històrica de l’Illa
Les relacions comercials de la Mediterrània i en concret l’intercanvi de Mallorca amb el món grec són alguns dels interrogants històrics que han quedat mig revelats amb la presentació d’El vaixell grec arcaic de cala Sant Vicenç; un complet estudi multidisciplinar sobre el navili del segle VI aC localitzat a Pollença l’any 2002 i que s’ha convertit en un testimoni essencial pel que fa a la interconnexió de la societat talaiòtica de l’Illa amb el món grec. Els responsables de Cultura del Consell i del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) presentaren ahir aquest estudi en el qual hi han participat 37 experts internacionals. Els anys 2002 i 2004, el Consell i el CASC realitzaren dues campanyes d’excavació conjuntes que obtingueren com a resultat "un jaciment únic i excepcional", segons assegurà Xavier Nieto, responsable del Centre català.
La nau grega s’enfonsà a prop de la nostra costa entre el 520 i el 500 abans de Crist i avui suposa un dels vaixells més antics i ben conservats que s’han trobat a la Mediterrània. L’embarcació tenia vint metres d’eslora i podia transportar una càrrega de fins a trenta tones. Precisament, aquesta càrrega és un dels interrogants sobre el qual han treballat més els experts. Segons l’arqueòloga Marta Santos (una de les redactores de l’estudi), és la primera vegada que aquí tenim una prova subaquàtica d’un jaciment grec que evidencia els vincles entre les societats talaiòtiques i la grega, "una relació que encara no estava provada", puntualitzà.
"Amb això s’obre una nova porta a la investigació de la història de les Balears, i en concret de Mallorca", aventurà Nieto, mentre afegia que Mallorca devia ser un port de pas de les grans cultures de la Mediterrània: la grega que es dirigia cap al nord i la púnica, que es desplaçava cap al sud. Val a dir que cinquanta anys abans que el vaixell s’enfonsàs, els grecs s’havien establert a Empúries, cosa que podria suposar una major relació dels ports del litoral nord de l’Illa amb la ciutat i amb la cultura grega.