25 de gener 2010

Una restauració molt esperada


dBalears.cat 25-1-2010


El retaule major de l’església de Sant Pere i Sant Pau d’Algaida serà reparat després d’anys de reclamacions. L’Ajuntament i la parròquia hi aconsegueixen el suport del Govern, el Consell Insular i el Bisbat de Mallorca

El retable data de final de segle XVIII. Foto: J.Socies.
J. Socies. El retaule major de l'església de Sant Pere i Sant Pau es restaurarà durant els pròxims mesos, després que l'Ajuntament d'Algaida i la parròquia hagin aconseguit el compromís de finançament extern del Govern balear, el Consell Insular i el Bisbat de Mallorca. En l'informe previ sobre l'estat de conservació i el projecte de rehabilitació, hi consta que aquest element "és una bona mostra dels retaules mallorquins del final del segle XVII". La iniciativa de construir-lo fou del rector Miquel Armengol i dos familiars seus del mateix nom i també rectors. Per la seva banda, el batle d'Algaida, Francesc Miralles, celebra que "després de molts d'anys de reclamar-ho, a la fi hem pogut aconseguir suport per dur a terme aquesta reivindicada i tan necessària restauració". El conjunt és format per una estructura de fusta daurada i policromada. Es compon de tretze escultures de fusta, també daurades i policromades. Així mateix, inclou quatre pintures damunt suport de tela i una sobre fusta.
Estat de coservació
Quant al grau conservació que presenta, es fa referència a les "fissures, les juntes obertes, peces desencaixades i pèrdues volumètriques i també hi són visibles els forats de claus i els produïts per l'atac biològic efectuat per espècies xilòfagues". En la mateixa línia, s'hi assenyala que l'estat de les bigues que suporten l'estructura per la part de darrere "és acceptable", però n'hi ha algunes d'afectades també pels insectes devoradors de fusta. El mateix passa amb les escales, d'aquest material, que hi ha per accedir a una de les parts posteriors del retaule.Pel que fa a la policromia, s'indica que "hi ha faltes generalitzades i puntuals per tota la superfície de la composició i nombroses zones d'aixecaments. Els daurats i les capes pictòriques presenten faltes, desgasts i també àrees aixecades. Les capes superficials són formades per vernissos oxidats, taques de fum, restes de cera, concrecions d'insectes i brutor acumulada".
El projecte
Quant al projecte de restauració, s'haurà de procedir a una neteja general, una altra de química i a la desinfecció, fixació, consolidació estructural, estucat, entonament i protecció general de la part arquitectònica i també de l'escultural. Els colors es recuperaran amb la fixació després de desclavar la tela del suport de fusta, reentelar-ne la pintura i una neteja, envernissament i estucat per tornar-ho a fixar al mateix suport.