05 de gener 2010

La joia europea de l’egipci Hassan Fathy

dBalears.cat 5-1-2010

Inicien els tràmits per declarar Bé d’Interès Cultural a casa, les coves, el molí i el mirador de la finca de sa Bassa Blanca que la Fundació Jakober té a Alcúdia

Elena Ballestero . La Fundació Yannick i Ben Jakober ha iniciat els tràmits davant el Consell de Mallorca per tal que l'habitatge de la finca de sa Bassa Blanca, projectat per l'arquitecte egipci Hassan Fathy, sigui declarat Bé d'Interès Cultural. L'expedient, avalat per informes de la Universitat de les Illes Balears, la Fundació ARCA i diferents personalitats públiques i artístiques, demana, a més, la catalogació amb el mateix nivell de protecció de les coves naturals que hi ha a la propietat, del molí del segle XIX i també d'un mirador, exemple de l'arquitectura militar de Mallorca que va inspeccionar fa un any la Capitania General de l'Exèrcit.

Preservació
Ben Jakober confirmà la notícia i explicà que la intenció de la Fundació és la de "preservar l'essència de tots aquests elements de la finca, les coves (les estalactites i estalagmites de les quals són d'una gran bellesa), el molí...
No és la primera vegada que una propietat d'aquesta entitat rep el reconeixement de Bé d'Interès Cultural. El cassetonat de fusta de l'antic dormitori de la casa i la col·lecció pictòrica Nins ja gaudeixen d'aquesta màxima protecció. L'objectiu de la Fundació Yannick i Ben Jakober és, precisament, la conservació i restauració de béns del patrimoni històric espanyol (BIC i Béns Catalogats). De manera accessòria, segons consta en els estatuts, la Fundació promou el foment de les belles arts en general i de la pintura i l'escultura en particular mitjançant l'exposició d'obres, la difusió i els coneixements de la matèria, l'intercanvi artístic i la realització d'activitats encaminades a facilitar l'accés a la informació dels interessats.
L'edifici dissenyat per Hassan Fathy per a la finca de sa Bassa Blanca és un exemple únic a Europa de l'arquitectura del mestre egipci. Tenia 78 anys quan dibuixà els plànols de la construcció hispanomorisca, que s'anomenà Ribat i per a la qual únicament conservà les parets exteriors de l'antiga possessió. Hassan Fathy no havia fet cap projecte a l'Europa occidental quan dissenyà aquesta reforma de la casa agrícola.
L'edifici es caracteritza pels murs blancs, voltes i cúpules tradicionals que rodegen el pati interior amb jardins i fonts. La majoria de les finestres són decorades amb gelosies anomenades mousharabhias i les portes i rajoles són elements importats des d'Andalusia fins al nord d'Espanya i el Marroc.
"Trobam que és un edifici que s'ha de preservar perquè encara conserva la seva essència, les bigues originals, la ceràmica... tots els elements s'han preservat al llarg dels anys", diu Jakober.
Pel que fa a les coves de sa Bassa Blanca, es tracta d'unes cavitats naturals de gran interès geològic per la bellesa de les estalactites i estalagmites, segons explica Jakober, qui confirma que "són de molt difícil accés, només aptes per a espeleòlegs experts".