29 de gener 2010

El patrimoni rural de Palma, en el punt de mira


dBalears.cat 29-1-2009

ARCA presenta un informe a l’Ajuntament amb la proposta d’incloure fins a 76 possessions de Ciutat dins el catàleg municipal. Cultura i Urbanisme de Cort s’ho estudien ara
Son Santiscle i Son Mosson, els dos tomats. Foto: Arxiu
ARCA presenta un informe a l’Ajuntament amb la proposta d’incloure fins a 76 possessions de Ciutat dins el catàleg municipal. Cultura i Urbanisme de Cort s’ho estudien ara"Encara assistim a l'espectacle lamentable de veure com promotores urbanístiques enderroquen sense manies construccions singulars". Així de contundents es mostra l'Associació per a la Revitalització dels Centres Històrics (ARCA) a l'hora de defensar el patrimoni rural de Ciutat. Aquesta arquitectura d'interès etnològic sense adonar-nos-en va desapareixent del paissatge palmesà. Amb l'objectiu de preservar el minvat entorn que encara eixisteix a les rodalies ciutadanes, ARCA ha presentat davant l'Ajuntament de Palma un estudi amb 76 possessions objecte de ser incloses dins el nou catalèg municipal. Val a dir que aquesta mateixa proposta ja va ser sol·licitada pel col·lectiu fa quatre anys, quan Javier Rodrigo de Santos era al capdavant d'Urbanisme. En aquell moment, la proposta va quedar arraconada dins un calaix. Ara, ARCA ha tornat a preparar un nou informe per a Cort, aquesta vegada rebut per part de la nova delegada de Patrimoni i Biblioteques, Antònia Amengual.

"Estam en procés d'estudiar-ho, ja que no ho feim només Cultura, sinó que també és tasca d'Urbanisme", assegurà. La revisió del Catàleg de Béns Patrimonials de Palma fou una de les propostes anunciades per la regidora de Cultura, Nanda Ramon, en la passada gala dels premis Ciutat de Palma. Durant el discrus ho titllà com una "prioritat". Ara bé, aquesta revisió també dependrà de la Regidoria d'Urbanisme socialista, encapçalada per Iolanda Garbí. Per a la selecció de les possessions objecte de protecció, a més dels pels trets arquitectònics, s'ha d'avaluar "la pressió urbanística que té al voltant i l'interès històric", assenyalava ahir Xavier Terrassa. "És evident que aquestes possessions no són com les de la Part Forana, però són elements a tenir en compte per la seva singularitat", afegí.

Precisament, aquesta singularitat de les cases rústiques plantegen una arquitectura tradicional avui dia irrepetible i "recorden com era aquesta illa fa cinquanta anys", mantenen. Avui, les seves caraterístiques són més males de trobar, mig abandonades o endinsades enmig de polígons industrials. Aquesta ‘desaparició' o destrucció (com es vulgui anomenar) denunciada per ARCA ha afectat els entorns de Palma de manera seriosa en els darrers mesos. Les cases de Son Mosson primer, la de Son Santriscle i de Ca les Bieles aquest mateix gener han desaparegut per sempre més sota les excavadores davant una "administració tímida que rarament hi intervé".