04 de gener 2010

El quarter dels carrabiners, llum i taquígrafs

dBalears.cat 2-1-2009

Un dels grans avantatges de la tecnologia i de la democràcia és poder oferir directament, per televisió, als ciutadans, els debats al Parlament i en altres institucions públiques –“llum i taquígrafs”–. Aquest fet ens mostra comés cada partit i els seus representants realment, i no allò que volen que creguem d’ells. La retransmissió en directe d’un debat al ple de l’Ajuntament, del Consell o del Parlament fa que no sigui necesaria la quantitat de despeses que es gasten els partits en campanyes publicitàries. No cal fer mítines durant les eleccions, basta passar un parell de vídeos dels debats per saber allò que pensa i vol cada partit.
El novembre passat va tenir lloc un ple extraordinari del Consell sobre el quarter dels carrabiners a instàncies del PP. El senyor Jaume Font, que mai no haestat sant de lameva devoció, hi va estar sencillamente extraordinari: duia els deures fets i la lliçó, ben estudiada, i com diu una bona amiga meva: “Quan un polític té raó, defensa el tema amb passió i arguments”. I això va fer de bon de veres el senyor Jaume Font.Mentrestant, el Pacte donava “pena peneta pena” tirant pilotes fora, excuses com “estam pendents que ens diguin de Madrid”... Semblava el món a l’inrevés: els que presumiesen de protegir el patrimoni, es comportaven comsi estiguessin de bauxa, amb rialles fora de lloc, tot i que es tractava d’un tema ben seriós; i els que poc varen fer pel patrimonio quan governaven, en aquest cas el defensaven acarnissadament
i ambseny. El senyor Ramon –socialista– inicià la seva intervenció amb un acudit patètic sobre la Guàrdia Civil, intentant fer-seel graciós, malgrat que no tenia res a veure amb el tema. Gosà dir que el batle de ses Salines hi va aturar les obres quan va tenir coneixement de l’ordre del Consell.Va extreure frases d’una acta que, fora de context, utilitzà a favors seu. La senyora Mascaró –pesemera– posà exemples fora de lloc, donà excuses i féu insinuacions a Font com “alerta que jo li puc cercar papers”. El nou conseller de Cultura, el senyor Joan Font –també del PSM–, va venir a dir que aquest assumpte feia sis anys que cojeaba i que ningú no n’hi havia dit res fins ara, com dir: “Ja ho podíeu haver resolt abans i no dur-me problemes a mi”. La intervenció del senyor Joan Fontemva decebre. Esper que en les seves noves responsabilitats hi posi més anima,més interès i més voluntat per defensar el nostre patrimoni; si no, poc podremesperar de les seves gestions. Fou un ple interessant amb llum i taquígrafs, en què cadascú quedà retratat. Jo, que som un esquerrà constantment en dubte de qui he de votar, cada dia m’ho posen més difícil. Per favor, proposau immediatament que les llistes siguin obertes. Dia 1 de gener, o potser abans, caducava l’ordre de paralització de les obres d’enderroc que va emetre el Consell i encara no s’hi ha decidit res. Serà capaç el batle de ses Salines d’acabar de tomar el quarter de carrabiners de la Colònia, malgrat que sap que a la Ponència Tècnica de Patrimoni s’aprovà la incoació de Bé Catalogat per a l’edifici i n’hi va incloure la reconstrucció?

BENET BOHIGAS I MORENO.Palma.