04 de gener 2010

Kipling i Sa Feixina

diariodemallorca.es 3-1-2010

Cartas de los lectores

Pere Morey i Servera. Palma.

If you can see the truth you have spoken /
twisted by knaves to make a trap for fools?
Si pots veure la veritat que tu exposares /
capgirada per canalles per fer-ne un parany pels beneits...
(If, Rudyard Kipling, Nobel 1907)

El Fòrum Civil de Patrimoni és una agrupació d´entitats coordinada per ARCA, cap d´elles gens sospitosa de ser filofeixista, entre elles els Amics del Museu de Mallorca.
El setembre passat va publicar un manifest del qual n´extrec uns paràgrafs:
"...proposam que el monument de sa Feixina es complementi amb qualque element afegit o placa explicativa que el transformi en un monument a totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.
Hem de veure el simbolisme amb una mica de distància ideològica i atribuir i entendre els altres valors patrimonials que tenen, que no sempre són artístics ni de qualitat constructiva; la major part tenen valor com element històric o de fita urbana formant part del paisatge des de fa desenes d´anys.
A Berlin es conserva un enorme cilindre de formigó declarat monument. Era la prova de càrrega per instal·lar un enorme Arc de Triomf dins el projecte de gran Germània de Hitler. [i a Nürnberg, afegesc, els aliats es limitaren a dinamitar la creu gammada de dalt de l´estadi nazi, però aquest encara es fa servir] També es conserva a Àustria la seva casa natal, que ara està dedicada a labors humanitàries i antifeixistes i té una placa davant que recorda qui va néixer allà. Precisament per no oblidar..." Fins aquí la cita del Manifest del Fòrum.
Darrerament, uns coneguts professionals de la mentida i les mitges veritats volen fer creure als "fools" que el Fòrum els fa costat en la seva exigència de mantenir el monument tal com està, obviant el bessó del nostre missatge: amb una placa explicativa.
Aquesta podria esmentar que "l´heroic creuer" bombardejà els civils que fugien de Màlaga, recordar en què consistí el cop d´estat de 1936, i que fou impulsat i finançat per un conegut contrabandista que per vergonya nostra té dedicada una avinguda a Palma.
Personalment trob que, a més, s´haurien de retirar el text i l´escut preconstitucional.
Per acabar, una reflexió a tots els que s´han sentit ferits per aquesta utilització malèvola del manifest del Fòrum: a l´ecosistema sociopolític hi ha knaves, falsaris, com a la sabana també s´hi troben hienes. Nosaltres respectam el seu dret a exposar els seus punts de vista, (això ens diferencia d´ells), però ens sap greu veure´ls vomitar certes bajanades que poden induir a error a les persones decents i de bona fe, per això és convenient contrastar les informacions abans de creure una paraula del que diuen aquesta gent; no permeteu que vos prenguin per fools.

Pere Morey Servera, president dels Amics del Museu de Mallorca i membre de Fòrum de Ciutadania, però faig constar que aquesta carta la difonc a títol personal.





Enlaces recomendados: Hoteles Mallorca | Ju