24 de gener 2010

Les absències, el senyor Capellà i el monument

dBalears.cat 24-1-2010

Cartes dels lectors

Senyor Llorenç Capellà, en relació al seu article Les absències de dia cinc, voldria fer-li un parell de puntualitzacions:
1- Diu: "Memòria Històrica ha fet pública la relació de quaranta-cinc entitats que s'adhereixen al document de rebuig del monument de la Feixina. (...) de manera que hauran contribuït a fer més palès a la batlessa de Palma el malestar d'una part important del veïnatge". Moltes d'aquestes associacions no tenen res a veure amb la nostra ciutat, n'hi ha de Veneçuela, Colòmbia, d'un poble dit Aguilar de la Frontera -he hagut de consultar internet per saber on era- i d'altres associacions de la Península, que pressionen per decidir el que hem de fer, o no, i com ha de ser la fisonomia de la nostra ciutat. Moltes d'aquestes associacions creuen que el monument està fet al creuer Baleares i no a les víctimes.
2- Diu: "Curiosament, són més significatives les absències que les adhesions. Del món sindical crida l'atenció el silenci de CCOO". Ha pensat que tal vegada CCOO ha llegit el document en què Memòria Històrica demana, a la directora de l'Oficina per a las Víctimes de la Guerra Civil del Ministeri de Justícia, el següent: "(...) ante la negativa a retirar el monumento dedicado a la memoria del crucero de guerra franquista Baleares (...) exija al referido Ayuntamiento (de Palma) la retirada de la vía pública del monumento a la memoria del crucero Baleares, con la advertencia de que su incumplimiento (...) podría conllevar la pérdida de las subvenciones del plan estatal o Plan-E". Volen que ho resolgui Madrid, per què no ho podem resoldre aquí? El pla E dóna feina als aturats, què tenen a veure els aturats i els jocs de feina amb el monument? No es poden emprar els aturats per pressionar l'Ajuntament.
3- Diu: "Altra de les absències és la del PSOE, si tenim en compte que la Llei de memòria històrica que ordena la retirada del símbols feixistes no s'hauria aprovat sense els vots dels diputats socialistes". No sé el que pensen els socialistes, però certament s'han de retirar tots els símbols franquistes que té el monòlit, com diu la Llei de memòria històrica. S'ha de contextualitzar, com han fet a Felanitx amb el seu monument, han llevat totes les inscripcions i han posat una placa que diu: "A les víctimes de totes les guerres".
4- Diu: "Segons dB (edició de diumenge passat), Cort sembla decidit a mantenir el monument, cosa que pot provocar una decepció social". Tal vegada la decepció social seria que s'enderrocàs, si tenim en compte que la gent no vol destrucció, vol conservació, així ho varen posar de relleu les manifestacions de dia 24 d'octubre: a Palma amb l'eslògan "demolició ja del monument de la Feixina" varen aconseguir aplegar unes cinquanta persones en un municipi que té quasi 400 mil habitants; en canvi a la manifestació per la conservació de les casetes dels Capellans a Muro en varen reunir més de 300 persones i a sa Pobla per conservar i no destruir la cultura del foc de les nostres festes en varen reunir 2.500, el poble té tan sols 12 mil habitants. Està clar que la gent vol conservar història, patrimoni i cultura. Cinquanta persones volen esser la representació de la voluntat i pensament dels quasi un milió de mallorquins i dir el que s'ha de fer (?).
5- Diu: "El Baleares va ésser un vaixell de guerra feixista que entre altres heroïcitats va canonejar la població indefensa de Màlaga". Certament el Baleares tenia una missió destructiva i cruel, com tota la maquinària de guerra i per aquest motiu no té cap monument, com tampoc no ho tenen els avions que bombardejaren Guernica; els avions Tupovlev SB Katiuska que mataren més de cent persones civils a Cabra; els que venien a bombardejar la nostra ciutat matant civils, el cementeri està ple d'innocents, en trobareu làpides que ho recorden:"José Alemany y Seguí murió en Palma a consecuencia del bombardeo aéreo el día 28 de julio de 1936", "Juana Salas Oliver, víctima de bombardeo aéreo el 31 de mayo de 1937"...; tampoc el creuer Canarias, que tenia la mateixa missió cruel i assassina del Baleares, no té monument, els que sí que tenen monument a la Feixina són les víctimes d'una guerra que moriren tràgicament i que els seus cossos mai no seran recuperats per les seves famílies. Un poc de respecte a les víctimes i a les famílies.
6- Diu: "els menors d'edat que moriren en l'enfonsament no foren herois, sinó víctimes dels que els enaltien per dissimular el crim que acabaven de cometre". Té tota la raó i també els centenars de forçosos sense cap ideologia o contraris al règim, que callaven per salvar vida i família, eren víctimes i no els podem qualificar de feixistes, encara que la gran majoria de la tribulació ho fos, no els podem ficar tots al mateix sac, és un insult als d'allistament forçós.
7-Molta gent no s'atreveix a dir la seva per temor d'esser motiu de menyspreu i desqualificació per part de vostè, com ha intentat fer amb la senyora Fernández en un article barroer, no propi d'un escriptor.Benet Bohigas i Moreno. Palma.