dBalears.cat 31-8-2008
L’eliminació del nom de la plaça del Caudillo és només una passa per llevar dels carrers de Palma tots els elements que homenatgen el franquisme
Borja Català. Dimarts passat, Palma deixà de tenir una plaça dedicada al dictador Francisco Franco. Una representació de l’Ajuntament encapçalada per la batlessa, Aina Calvo, inaugurà la placa de la plaça de Son Castelló, que substituïa la que fins fa ben poc hi indicava "del Caudillo".
Tot i la importància —política i simbòlica— d’aquest acte, la de dimarts és només una passa del llarg camí cap a la recuperació de la memòria històrica de Palma.
En aplicació de la Llei de memòria històrica, Cort té previst canviar el nom de 68 carrers de l’Eixample dedicats a militars del règim franquista. De moment, només s’hi han materialitzat dos canvis: el d’aquesta setmana i el del carrer del tinent Oyaga, que des des la segona setmana de juliol es diu de la Concòrdia.
En tot cas, aquesta democratització de les vies de Palma no afectarà aquelles que estiguin dedicades a destacats franquistes però que no foren soldats. "El carrer de José Alemany Vich no canviarà de nom, i era un individu que vestia uniforme nazi i que anà a combatre amb la Divisió Blava", explica visiblement indignada Maria Antònia Oliver, de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca (ARMHM).
Aquesta entitat sol·licità fa una any a la batlessa que llevàs dels carrers de Ciutat tota la simbologia franquista. Oliver lamenta la lentitud amb què estan eliminant aquests signes del règim, i que "per cada cosa que canvien fan una festa".
La Feixina i la creu
L’eliminació dels carrers dedicats als feixistes necessitarà temps però, un cop realitzada, encara caldran més intervencions perquè cap via de Palma no homenatgi la dictadura.
Per exemple, i és un dels casos més coneguts, al parc de la Feixina hi ha un monument en honor dels soldats morts al vaixell Baleares –embarcació del bàndol feixista–, enfonsat el març de 1938 al cap de Palos i que el febrer de 1937 havia bombardejat Màlaga.
Com que la Llei de memòria històrica permet la conservació dels elements commemoratius del franquisme per raons artístiques o arquitectòniques, l’Ajuntament declarà que caldrà, idò, saber quina és la catalogació patrimonial del monòlit de la Feixina per conèixer el seu futur. En el cas de no poder esbucar aquesta construcció, Cort anuncià que hi col·locaria plaques explicatives per contextualitzar-lo.
Un fet semblant podria succeir amb un altre monument aixecat en memòria dels vencedors de la guerra de 1936-39: la creu dels Caídos. Situada entre la Seu i el palau de l’Almudaina, honora els caiguts "por Dios y por España".
Segons Oliver, és una vergonya que aquests monuments no es toquin. "No només per a les víctimes, sinó per a qualsevol demòcrata", reblà.
De moment, la memòria dels qui guanyaren la guerra continuarà als carrers de Palma.