05 d’abril 2010

Protecció per a Artà ran de mar

dBalears.cat 5-4-2010

El Consell ha incoat, a instàncies d’Els Verds-Esquerra, l’expedient


Assumpta Bassa. El Consell de Mallorca ha iniciat l'expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) amb la categoria de zona arqueològica del conjunt de jaciments de cala dels Camps, al terme municipal d'Artà. Aquesta iniciativa obliga l'Ajuntament de la localitat a suspendre la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació o d'enderrocament a la zona afectada i també la suspensió dels efectes dels permisos ja concedits. Qualsevol obra que s'hi hagi de dur a terme necessita l'autorització prèvia de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori.

Així mateix, s'aconsella que es regulin els accessos a les platges per evitar-hi el continu flux d'estiuejants i trànsit incontrolat de vehicles, en el sentit que són "un perill per a la conservació". Aquest és un dels problemes històrics que no troben solució. De fet, ja es varen posar munts de terra acumulats per impedir que els cotxes entrassin a la zona protegida ,però és difícil fer-ne un control exhaustiu.

Patrimoni natural
L'obertura d'aquest expedient s'ha fet a instàncies d'Els Verds- Esquerra, que es mostraren molt satisfets per "aquesta primera passa cap a la protecció del patrimoni natural". Així, el portaveu de la formació, Guillem Caldentey, explicà que "l'extensió que s'ha de protegir és de 67 hectàrees i comprèn una zona molt àmplia que va del caló del Corb fins passada la zona del dolmen de l'Aigua dolça, una zona limítrofa amb la carretera de cals Camps".

La zona arqueològica és formada pel jaciment que entre 1989 i 1995 es va incloure en la carta arqueològica del Servei de Patrimoni de la Direcció General de Cultura de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern balear.

El jaciment de la Devesa-Can Pa amb Oli està situat a uns 150 metres de la línia actual de costa. Domina tota l'àrea. El poblat talaiòtic conserva en no gaire bon estat les restes de quatre talaiots i una cova. Aquests elements es poden veure en superfície, malgrat que estan emmascarats per construccions modernes.

Un dels altres jaciments que formen part d'aquesta zona és el dolmen de l'Aigua Dolça, destacable per la singularitat. Es tracta d'un sepulcre megalític que consta de dues cambres rectangulars construïdes amb peces de marès. A més, hi ha les navetiformes de na Ferradura. Aquest espai ha estat afectat per construccions modernes, tasques agrícoles i per la instal·lació de xarxes de serveis. Es protegeix el jaciment, però també l'entorn. Aquesta delimitació ve justificada per la dispersió de material ceràmic i per l'entorn que els envolta.

Reglament municipal
Caldentey destaca la importància d'aquesta declaració, però també que "s'hi faci explícita la problemàtica del trànsit rodat. Aquesta normativa s'afegeix al reglament pel qual es regula la circulació de vehicles als espais naturals del terme d'Artà, en vigor des de l'any 2007 i que l'equip de Govern no ha complert, tot i les sistemàtiques reclamacions d'Els Verds-Esquerra i les manifestacions ciutadanes, com la del 2005 de l'associació Es Garballó".