05 d’abril 2010

El nom de Son Espases

diariodemallorca.es 5-4-2010

SEBASTIÀ VERD. Quin és el nom de l´hospital de Son Espases. La resposta és obvia: Son Espases. I no obstant, sembla ser que la conselleria de Salut perd el temps cercant una altra denominació. S´ha parlat de Son Dureta II o Nou Son Dureta, ja que al cap i a la fi es tracta de substituir l´actual hospital de referència, cosa que tendrà lloc, si no hi ha més retards, a l´octubre d´enguany. També de polítics con Emili Darder, el batle republicà de Ciutat que fou afusellat per Franco o d´Ernest Lluch, qui essent ministre de Sanitat va posar en marxa l´actual sistema estatal de salut. O, pot ser –com també s´ha suggerit– el nom d´il·lustres metges i científics de les Illes o relacionades amb la nostra comunitat, com el premi Nobel Jean Dausset. Tots ells tenen mèrits abastament com per ser homenatjats per la nostra societat, però el bateig del nou hospital és quelcom diferent. El nou hospital mai no s´hauria d´haver aixecat allà on s´ha fet, passant per sobre de totes les recomanacions paisatgístiques i de preservació del patrimoni arqueològic. Només mancaria, doncs, que li llevassin la única cosa que s´ha conservat íntegra: el seu topònim.
Preservar la toponímia mai no es cap caprici, però en aquest cas és important fer-ho per protegir la memòria. No de bades, quan l´expresident Matas decidí, ningú no sap perquè –encara que tothom és lliure de pensar el que vulgui–, renunciar a la reforma de Son Dureta, que prèviament havia estat consensuada entre el govern central (PP) y el Govern (Pacte de Progrés), tot d´una es parlà d´un nou Son Dureta. Amb la utilització del mateix topònim, tot i que desplaçat de lloc, es pretenia fer arribar al subconscient social que, en realitat, res no canviava, quan en realitat els canvis eren abismals. La reforma de Son Dureta tenia un sentit. El seny aconsellava adaptar el vell edifici a les noves necessitats hospitalàries i, en tot cas, crear nous centres de més petites dimensions, descentralitzant els serveis, però Jaume Matas i el PP no en tenien abastament. La passada legislatura havia de ser de les grans obres publiques (com el Palma Arena) i així va ser.

Son Espases era una possessió foravilera que envoltava el monestir de la Real i l´aïllava de la creixent urbanització. La forta expansió econòmica d´aquells anys (2003-2007) va anar acompanyada, de forma contradictòria, amb una no menys forta empenta pública –com a conseqüència, Palma i Mallorca visqueren el major boom demogràfic de la seva historia– la qual cosa formà una gran bolla especulativa entorn de la ruralia de Palma. Sembla evident que Son Espases fou elegit com a polígon sanitari per fomentar la urbanització de tots els voltants, obligant, d´entrada, a la construcció d´una segona via de cintura. Tots recordareu la forta polèmica i l´enfrontament dels veïns de la zona i els frares de la Real amb Cort i el Consolat. L´Ajuntament, presidit per Catalina Cirer, i amb Rodrigo de Santos com a tinent de batle d´Urbanisme, hagué d´aprovar una reforma parcial del Pla General per tal que hom pogués construir a Son Espases. Tot amb preses i a les fosques. Mai no s´ha explicat perquè allà i no a cap altre indret.

Tot això obliga a no oblidar allò que era i ha deixat de ser Son Espases. Endemés, la tradició hospitalària o, si més no, la norma més generalitzada entre els hospitals illencs, és que els hospitals respectin la toponímia local. De forma genèrica, com a Manacor o Inca o més focalitzada com és el cas de Son Dureta o Son Llàtzer. Son Espases no pot deixar de ser a Son Espases.