28 d’abril 2010

15.533 firmes per salvar el Guix del ciment

dBalears.cat 28-4-2010

El Col·lectiu en defensa de Lluc s’ha mobilitzat i ha aconseguit el suport de la ciutadania per demanar que es protegeixi de manera definitiva la zona, ara que les aliances al Consell de Mallorca trontollen


M. Serra |El Col·lectiu en defensa de Lluc, format pel GOB, ARCA i l'Associació d'Antics Blavets, presentà ahir al registre del Consell de Mallorca 15.533 firmes per a la protecció de la zona del Guix, a Escorca. Aquesta acció és la culminació d'una campanya informativa i de recollida de signatures que s'inicià el 2008 davant la intenció de la promotora Urnova SLU de construir al Guix una urbanització on estaven projectats 105 habitatges plurifamiliars.

Segons el GOB, el començament d'aquesta iniciativa va provocar que el Consell de Mallorca "presentàs un recurs contenciós contra la llicència d'obres per a la construcció de la urbanització, que va comportar, finalment, la seva suspensió de manera cautelar"; i d'altra banda, "que el 2008 s'aprovàs la modificació inicial del Pla Territorial de Mallorca (PTM) i, consegüentment, es desclassificàs la zona del Guix". Això no obstant, el paratge podria quedar desprotegit si abans del juliol de 2010 el ple del Consell de Mallorca no aprova de manera definitiva la modificació del Pla Territorial. Aquest fet preocupa el Col·lectiu, ja que actualment, i després de l'expulsió d'UM de l'equip de govern, no es tenen garantits els vots per a l'aprovació definitiva de la modificació del PTM".

Pep Obrador, membre dels Antics Blavets, assevera que "aquesta situació ha fet que ens mobilitzem i presentem ara les firmes, per recordar que hi ha molt de suport ciutadà, però confiam amb la decència política i que l'indret quedi protegit per sempre". Margalida Ramis explica que la campanya vol preservar Lluc d'una construcció "que implicaria que hi augmentà la població amb devers 700 persones més, cosa que suposa crear un nou nucli de població a l'entorn de la Serra".

Negociacions

Ramis confessa que el Col·lectiu "ha iniciat una ronda de converses amb les diverses forces polítiques". Primer es reuní amb el Partit Popular, que els informà de la seva intenció de "no donar suport a la desclassificació del Guix". La portaveu del GOB va assegurar que demà dijous "s'entrevistarà amb Unió Mallorquina" i confia que al final "el Consell segueixi la línia que començà, primer amb la presentació del contenciós contra la llicència i després amb la desclassificació del sòl, "per preservar Lluc de l'amenaça urbanística i contribuir que la serra Tramuntana sigui declarada Patrimoni de la Humanitat".