15 d’agost 2009

La Porta del Camp muda la seva fisonomia

dBalears.cat 15-8-2009
Dilluns, les excavadores començaran a retirar el mur fals dins el fossat del baluard del Príncep. Darrere s’hi destaparan deu metres de la murada renaixentista, que quedaran a la vista
Francesca Marí. Recuperar la murada per a la ciutat. Aquesta premissa, que tant han propugnat els responsables polítics de Cort, sembla que comença a fer-se realitat. A partir de dilluns, les excavadores iniciaran les tasques per destapar una part del llenç renaixentista que dóna al fossat del baluard del Príncep. En total, es descobriran devers deu metres de murada que a principi del segle XX foren coberts arran de la construcció de la plaça de la Porta del Camp. "Preveim que en una setmana el llenç murari quedi completament descobert", aclarí a aquest diari el responsable de Refoart, Llorenç Torrents.
La tasca serà ràpida, però no per això serà necessàriament senzilla. Fa mesos que els arqueòlegs Mateu Riera, Damià Ramis i Maria José Ribas hi treballen. L'equip d'estudiosos inicià les prospeccions a la zona el maig de 2007 i, un cop establertes les conclusions de l'estudi, ara fan un seguiment de les obres. "Fa prop de de dos anys, documentàrem el traçat de la murada i hi realitzàrem les primeres prospeccions per conèixer del cert el seu estat de conservació", explicà ahir Damià Ramis. Ara, en començar la demolició del mur de la zona del carrer de la Bala Roja, els arqueòlegs analitzaran els sediments que hi ha entre aquest "postís" i la muralla renaixentista. En aquest tram es coneixerà també la totalitat de l'alçada del pont de la Porta del Camp.
L'estat de conservació de la murada és bastant bo, segons confirmà l'arqueòloga municipal, Magdalena Riera, si bé Ramis aclarí que quan ho destaparen per primer cop, "a la zona del pont presentava moltes humitats que sembla que han desaparegut amb aquests anys d'estar obert".
Però aquestes no són les úniques tasques de restauració que s'efectuaran ara a la fortificació defensiva de Ciutat. Fa un mes i mig que set treballadors de Refoart, encapçalats per Llorenç Torrents, treballen en la neteja i la consolidació de l'estructura del baluard. De moment, han deixat a punt bona part de la cara nord de l'edifici i una part de la de llevant. "La tasca ha consistit principalment a netejar el marès i a llevar les males herbes, ja que n'hi havia pertot", explicà Magdalena Riera. Afegí que en aquesta primera fase del projecte també "es restauraran les torretes" de la fortificació.
"La neteja ha estat relativament senzilla, perquè l'estat de les pedres és bastant bo; de totes maneres, si hem de treure cap bloc de marès, baratarem la peça per una altra de la mateixa època recuperada que hem trobat en el decurs de l'obra de demolició", comentà Torrents.
Alguns d'aquests maresos presenten gravats senzills que ara estudien els arqueòlegs i dels quals podrien aventurar la procedència. Segons els responsables de la restauració. el més possible és que provinguin de Can Pastilla.
Aquesta és sols una primera passa del projecte que preveu restaurar 4.000 metres quadrats de murada i adequar-ne 3.600 metres per a l'ús públic. En aquesta fase també es remodelaran els panys de murada de l'avinguda de Gabriel Alomar i el pont de la Porta del Camp.
Aquestes obres començaren el 5 de juny passat i la duració estimada és de quatre mesos, amb un pressupost previst de 425.000 euros. Així mateix, s'hi preveu eliminar la vegetació i netejar i restaurar un total de 1.857 metres quadrats dels panys de murada per la cara exterior.