20 d’agost 2009

Dos segles d’art a Can Prunera

dBalears.es 20-8-2009
El museu modernista, que s’inaugura dilluns que ve, obrirà les portes al públic entre els dies 25 i 30 d’agost. Les sales allotgen obres de més d’un centenar de pintors
El mobiliari i l'enllumenat modernista són part destacada del museu. Foto: Teresa Ayuga
Laura Acedo. D'ençà que es va bastir Can Prunera, l'any 1911, han passat dos-cents anys i molta història entre les parets d'aquesta casa modernista que dia 24, a iniciativa de la Fundació Tren de l'Art, obrirà les portes com a museu modernista. Quatre majestuoses plantes traslladen el visitant a l'època de màxima esplendor modernista. Les creacions de més d'un centenar d'artistes s'hi apleguen per vestir-ne les parets d'art. El recorregut expositiu, que inclou obres de la Fundació Tren de l'Art, la Col·lecció d'Art Serra i la pròpia de la casa, s'inicia a la planta baixa amb paisatges de Rusiñol, Sureda i Meifrén, representatives de la pintura modernista del primer terç del segle XX. En una d'aquestes destaca, com a peça curiosa, un oli del XVII donat per Paula Marcús. Can Prunera proposa al visitant un recorregut pel treball dels artistes més rellevants del modernisme fins als creadors d'avui.

De fama internacional excel·leixen noms com el de Joan Miró, Pablo Picasso, René Magritte, André Masson, Edvard Munch, Emile Nolde, Fernand Léger, Manuel Utrillo, Juan Gris, Egon Schiele i Amedeo Modigliani, entre d'altres, que representen diferents manifestacions de l'avantguarda artística. Per la seva banda, la mostra de la planta superior (al tercer pis) ofereix una àmplia representació dels artistes illencs contemporanis i d'aquells que han mantingut una estreta relació amb Mallorca. Així, entre les obres d'aquesta planta es troben peces, la majoria de les quals damunt paper, de Maria Carbonero, Juli Ramis, Ramon Nadal, Francesca Martí, Xam, Pep Roig, Joan Riera Ferrari, Ramon Canet, Lin Utzon, Jim Bird, Eva Choung Fux, Rebecca Horn i Gust Graas. Els mallorquins comparteixen sala amb una escultura i un dibuix de l'arquitecte valencià Santiago Calatrava.

Portes obertes

Després de la inauguració del centre museístic, Can Prunera organitzarà unes jornades de portes obertes entre els dies 25 i 30 d'agost. Així, tots aquells que ho vulguin podran anar fins al carrer de la Lluna de Sóller per gaudir de les obres d'art del nou centre, única casa museu modernista de l'Estat, entre les quals també es podrà contemplar l'esplendor d'una època i d'un edifici que suposa un dels màxims exponents d'aquest estil. Can Prunera disposa, a més, d'una biblioteca especialitzada en art, llibres de bibliòfil i dues sales dedicades a pepes antigues. Així mateix, les mostres temporals hi tenen el seu espai a la planta inferior. Les primeres artistes a ocupar aquestes sales són les solleriques Camilla Huigsen i Aina Pastor.