15 d’agost 2009

Joies adormides

dBalears.cat 15-8-2009
Mallorca acull durant aquests dies una festa d’agost centenària i de gran riquesa patrimonial: la Mare de Déu Morta
Caterina Tugores. El 15 d'agost fou i encara continua sent una de les dades festives més importants del calendari estiuenc. Mallorca ha perdut part d'aquesta tradició, però encara conserva la festa arrenglada a les figures de les mares de Déu mortes. A Ciutat, per exemple, trobam 28 imatges i uns 15 llits. D'altra banda, als pobles de la Part Forana s'han comptabilitzat 62 mares de Déu i també una quinzena de llits.
Dins el marc de les activitats que formen l'esplendor de la Mediterrània, Palma ha duit a terme un any més un recorregut per mostrar als ciutadans les diferents peculiaritats dels llits de Can Weyler, Sant Magí i Sant Jaume, fent també una aturada al convent de la Concepció.
Les processons de la Mare de Déu Morta, actes dirigits per Biel Barceló, es duen a terme des de fa deu anys, tot i que tan sols en fa set que hi intervé un artista modern que s'encarrega de muntar el llit de Can Weyler. El recorregut s'inicià a la seu d'ARCA, on es troba una imatge de la Verge datada del segle XVIII i que prové de l'església parroquial de Santa Bàrbara de Vilafranca. El llit en el qual descansa és obra de l'artista Antoni Miralda. La Mare de Déu porta toga i mantó, com les més antigues de les conegudes, malgrat que ha perdut la corretja i va descalça.
Continuant amb aquesta volta per Ciutat, el grup arribà a Sant Magí, on hi ha una verge del segle XVII procedent del covent de les Agustines de Santa Margalida. Sant Jaume també fou un indret de cita obligada per contemplar l'escultura del segle XIX. El llit de la Mare de Déu Morta és fet per Adrià Ferran i Vallès. La figura és innovadora, ja que no porta toca ni tan sols un vel. Finalment, el recorregut acabà al convent de la Concepció per veure la seva verge dormida del XVII. El llit on descansa és obra de Miquel Barceló i és una rèplica del que es troba a la Seu. Avui, festivitat de l'Assumpció, la tradició pren força i les esglésies obren al públic per mostrar els seus tresors condormits.

Voluntaris d'ARCA fan el muntatge dels "Llits de la Mare de Deu" a dues esglèsies de Palma