29 de juliol 2010

Nous secrets sarraïns a la serralada d’Artà

dBalears.cat 29-7-2010

El setembre començarà la segona intervenció arqueològica a l’amagatall dels musulmans que fugien del rei en Jaume

L'estiu passat, els arqueòlegs ja traballaren a l'indret de la serralada, a prop de Ferrutx.

F.Marí/ C.Domènec. Els arqueòlegs continuaran enguany rere les petjades dels darrers sarraïns a Mallorca. La Comissió de Patrimoni aprovà ahir la segona intervenció arqueològica a la Balma d'en Xoroi, la cova on l'any passat es localitzaren les restes dels musulmans que, fugint de les hosts del rei en Jaume, s'amagaren a la serralada d'Artà.
Aquest segon projecte també serà dirigit pels historiadors i arqueòlegs Miquel Barceló i Helena Kirchner. "La campanya començarà a mitjan setembre i durarà unes tres setmanes, tot i que dependrà del temps que faci", explicà ahir Kirchner. En concret, l'expedició se centrarà en l'excavació d'una part de les estructures que el 2009 es localitzaren dins la roca i que a causa de les pluges ara estan més malmeses.

"Els darrers dies de la intervenció de l'any passat plogué molt i queden per fer dibuixos, una planimetria i una recreació en tres dimensions amb vista a fer-ne una publicació", indicà l'arqueòloga Kirchner. Malgrat les tempestes, pel fet de ser un lloc de difícil accés, l'erosió hi és gairebé mínima i les estructures són bastant senzilles, asseguraren ahir fonts del Consell de Mallorca. De tota manera, una vegada que la cova hagi estat excavada per complet, aquestes estructures es cobriran amb tela geotèxtil per tal d'assegurar-ne la preservació.
Així mateix, la teoria de la cova com a amagatall musulmà pareix irrefutable. Helena Kirchner assegurà ahir que "si no ens trobam una sorpresa molt gran, reforçarem el que ja sabíem, completarem la topografia i acabarem els racons pendents d'excavar".

L'acadèmica manifestà que "és possible que hi localitzem fragments de ceràmiques que reconstruirem i ossos, però la interpretació de la investigació ja està feta". L'objectiu és delimitar l'espai real d'ocupació. Cal recordar que l'any passat l'equip descobrí tres claus del que suposa que eren les antigues llars dels sarraïns i que foren dipositades en aquella cova "amb l'esperança d'un dia poder tornar-hi". També es descobriren restes de menjar, ceràmiques de cuina i restes per condicionar el refugi, que és en un penya-segat de 50 metres.

Llinàs se'n despenja

Ara queda pendent una possible exposició explicativa sobre les troballes i la importància històrica de l'indret que s'havia d'anomenar Els primers pobladors. Això no obstant, la iniciativa no avança i Kirchner va apuntar ahir que no saben si es podrà dur a terme o no. D'altra banda, Helena Kirchner indicà que amb el canvi de conseller de Cultura al Govern, de Bàrbara Galmés a Bartomeu Llinàs, "tot va quedar aturat i el nou conseller no hi va mostrar interès, però no sabem si és realment per aquest motiu o per manca de recursos, per la qual cosa intentarem entendre'ns-hi". El projecte està promogut per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Ministeri de Ciència i Innovació.