10 de juliol 2010

Cabrit i Bassa originals

dBalears.cat 10-7-2010

Descobreixen dues taules policromades dels personatges que defensaren el castell d’Alaró al retaule de la Mare de Déu del Refugi de l’oratori. Tot apunta que podrien ser del segle XVII


Cabrit i Bassa, fidels guardians del castell d'Alaró, tornaren a demostrar ahir que mai no han abandonat la fortificació roquera que amb tant d'ímpetu defensaren durant el segle XIII, segons les creences dels mallorquins.

En una visita a l'oratori del castell per tal de traslladar dues pintures del retaule de la Mare de Déu del Refugi, els tècnics del taller de restauració del Bisbat descobriren que just davall s'hi amagaven dues taules policromades de Cabrit i Bassa que en podrien ser les originals. Mercè Gambús, historiadora de l'art i membre del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic i Religiós de la UIB, recordà que la troballa és encara molt calenta, que "en rigor, sols podem afirmar que hem localitzat aquestes dues taules" i que aquestes primeres impressions "s'han de confirmar".

Així mateix, Gambús reconegué que "ja teníem sospites" que davall els olis sobre tela que fins ara cobrien el retaule s'hi amagaven els originals. De fet, a l'àtic d'aquest conjunt hi apareix un oli sobre fusta que representa Sant Josep amb el Bon Jesús, és a dir, una imatge pintada amb la mateixa tècnica que aparentment s'utilitzà per dibuixar els Cabrit i Bassa que ahir es descobriren. El retaule de la Mare de Déu del Refugi data de 1622. Gambús també es referí al "molt mal estat de conservació" que presenta la troballa, cosa que en "dificultarà la reconstrucció temàtica i la datació històrica i artística". Per part seva, el president de la Fundació del castell d'Alaró, Mateu Marcús, expressà "la sort que hem tingut quan hi hem trobat els originals". De fet, Marcús va comentar que "havíem de retirar les dues pintures per tal de realitzar-hi una petita intervenció i incloure-les en una exposició sobre els dos personatges a les festes de Sant Roc, el mes d'agost".