21 de juliol 2010

Turisme cultural, enlaire

dBalears.cat 21-7-2010

El jaciment de Son Fornés és un dels indrets patrimonials amb més activitat a Mallorca, tot i això la manca de finançament i la difusió són els grans entrebancs amb què es troben els seus responsables


El jaciment de Montuïri ofereix diferents propostes culturals

Aina Ginard . En plena temporada turística, i quan el que s'intenta és promocionar el turisme de qualitat, el patrimoni històric continua sent el gran oblidat. No debades, el Museu Arqueològic de Son Fornés serà en un futur proper un centre d'investigació arqueològica a exemple europeu. És l'objectiu que persegueix l'equip que hi fa feina, que també gestiona el Museu. Els mitjans que necessita per veure complida la fita són, per una banda, finançament, i per l'altra, difusió. Aquests dos aspectes encara no s'han assolit al cent per cent per la manca de recursos institucionals.

El turisme cultural és minoritari i "residual", explica el responsable de l'àrea didàctica del centre, Albert Forés. "Des del museu hem creat una pàgina web en diferents idiomes i tenim visites guiades els caps de setmana, però els turistes que tenim són de sol i platja. El referent per canviar cap a un turisme diferent és Menorca: si els visitants coneixen la Naveta dels Tudons, poden conèixer Son Fornés". L'equip d'investigació del jaciment ha fet algunes propostes ben creatives perquè Son Fornés sigui interessant: va suggerir als hotels rurals de Mallorca que intercanviassin els anuncis de manera gratuïta per oferir a les respectives pàgines web informació de l'altre, acció que podia beneficiar les dues parts.

I així i tot, de trenta hotels rurals als quals varen oferir l'intercanvi publicitari, només tres varen acceptar-lo: "Un a Montuïri, un a Pina i un a Algaida, ben a prop d'aquí. La resta d'hotels rurals, que promocionen golfs però no la serra de Tramuntana, han posat excuses". A banda de promocionar el turisme, l'objectiu principal dels investigadors és que la gent conegui el jaciment "perquè els mallorquins entenguin que Son Fornés és públic i és seu", diu Albert. S'hi han fet activitats d'estiu gratuïtes -un cicle de cinema, un concert i un recital de poesia- que han tingut molt èxit: "Amb vint persones el dia del cine m'hauria conformat, i en van venir el doble", comentà.

Finançament

El finançament és el problema més gran del talaiot. L'equip d'investigació del jaciment està compost per sis investigadors, sis dels quals estan becats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Cap per la UIB. La universitat catalana està implicada en el projecte de Son Fornés des de 2001 i hi contribueix doblement: amb els arqueòlegs i finançant part de les excavacions, que quedaren aturades fa dos anys i que es reiniciaran a l'octubre.
El que funciona molt bé, segons explica Albert, són les visites guiades de les escoles i els programes experimentals. "Passen pel jaciment i el museu 2.500 alumnes a l'any, i ells sí que paguen", precisa. També gaudeixen del suport de l'Ajuntament de Montuïri, que sufraga els costos de manteniment del museu i de la finca, a més de tenir en nòmina un arqueòleg tot l'any. Però tot això no és suficient, ja que des de fa anys els professionals cerquen un col·laborador més gran. Sembla que el trobaren el mes de juny passat en el president Francesc Antich, qui es comprometé a finançar el jaciment. Només així Son Fornés "podrà continuar creixent i ser el centre d'investigació que fa anys que reclamam", sentencià Forés.