dBalears.cat 5-9-2008
El conseller de Turisme, Francesc Buils, va inaugurar ahir el nou centre d’interpretació de la finca pública de Santa Margalida, que ben segur que es convertirà en un referent de la Part Forana
M. Ramis . La història i els valors arqueològics, etnològics i ecològics de la finca de Son Real, ubicada en el terme de Santa Margalida, es podran conèixer a partir d’ara a través del nou centre d’interpretació que va inaugurar ahir horabaixa el conseller de Turisme, Francesc Buils, acompanyat del conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i de nombroses autoritats i persones del món empresarial.
Els antics sestadors i la casa dels senyors s’han convertit ara en un modern i pioner centre de la Part Forana que ha dissenyat el conegut arquitecte Dani Freixes i que, entre altres aspectes, donarà a conèixer els usos i costums de la zona, la gestió dels espais agraris i naturals, a més de les diferents cultures que han habitat en aquest lloc.
El mateix Freixes va assegurar ahir que el nou centre té un caràcter "eminentment divulgatiu". Així, projeccions audiovisuals, sessions explicatives i recreacions de les antigues usances mallorquines, a més d’un museu arqueològic, volen mostrar els valors de l’Illa.
Doblers de l’ecotaxa
L’entrada per visitar el nou centre d’interpretació tindrà un cost de 2,5 euros per als menors, 3 euros per a usuaris de la Targeta Verda i per als jubilats i 5 euros per a la resta. D’aquesta manera es pretén superar la xifra de persones que visiten la finca, que enguany ronda els 4.500. La possessió de Son Real, que pertany a la Fundació per al Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB), disposa d’una superfície de 379 hectàrees i va ser una de les primeres propietats que el Govern de les Illes Balears va comprar amb doblers de l’ecotaxa.
L’octubre de 2002, amb Celestí Alomar com a conseller de Turisme del Govern, Son Real es va convertir en finca pública i de llavors ençà s’hi han gastat prop de tres milions d’euros per habilitar-la. En aquest sentit, des de fa aproximadament cinc anys s’han millorat diverses infrastructures per oferir un millor servei als visitants, a més de dur-s’hi a terme diferents activitats i projectes per donar a conèixer Son Real a tots els interessats.
En aquest sentit, tant el conseller Buils com el conseller Grimalt van voler agrair el treball realitzat fins ara a Son Real, encara que ambdós van coincidir a manifestar que "encara hi queda molt per fer". Cal recordar que fa poc més d’un mes que les conselleries de Turisme i Medi Ambient signaren un protocol de col·laboració per impulsar i incentivar un turisme ecològic a la finca de Son Real.
Per part seva, Miquel Àngel Grimalt explicà que el mes vinent començaran les obres del nou passeig de Son Bauló, que enllaçarà la zona amb Son Real a través d’una passarel·la per a vianants.