04 de novembre 2009

Vint cases que passen per ull

dBalears.cat 4-11-2009
El centre de Manacor és format per una vintena d’edificis que es troben en un estat quasi ruïnós i que són un autèntic perill per als vianants i veïns d’aquests immobles
Aquest edifici, ubicat al carrer del Peral, és possiblement un dels més perillossos de la ciutat. Foto: G. Mas
Una vintena d'edificis del centre de Manacor es troben en estat quasi ruïnós, segons ha denunciat la coalició nacionalista PSM+Esquerra+Verds. I és que n'hi ha prou de fer una volta pels carrer de la Pau, Olesa, Convent, José López i per les barriades de Fartàritx i la Torre per veure diferents cases l'estructura de les quals està en males condicions. A la part antiga de la ciutat és on es concentren la majoria d'immobles i en els darrers temps s'han patit dos casos importants, com la caiguda d'una balconada al carrer de Joan Lliteres i l'enfondrament de tres plantes interiors d'un restaurant de Porto Cristo el 2007. Tot plegat, i davant els darrers successos de Palma, es torna a reclamar la redacció d'una ordenança d'inspecció d'edificis en mal estat o amb una antiguitat superior als 50 anys.Els casosA les imatges que il·lustren aquesta informació, hi podem observar alguns del casos més perillosos. Al carrer del Peral, just al costat de la cèntrica plaça de la Bassa, s'hi troba un dels habitatges amb més possibilitat de provocar despreniments. Els pisos es troben en tan mal estat que fins i tot s'avortà una reforma del bloc. L'edifici municipal de Can Bauzà, tancat i sense ús, ja està tapat amb una xarxa, perquè fa uns mesos també provocà la caiguda d'alguns enderrocs. Amb tot, uns exemples prou preocupants com per prendre mesures.


Entre la realitat i la responsabilitat política
El regidor d'Urbanisme, Bernat Amer, va reconèixer que des del seu departament s'han estudiat diferents normatives d'altres municipis que sí que disposen d'una ordenança que obliga a una inspecció tècnica d'edificis antics o en estat ruïnós. Amer insinuà que la manca d'efectius al departament és un dels principals problemes perquè Manacor pugui posar en marxa mesures de control. En tota l'àrea d'Urbanisme manacorí hi fan feina unes 15 persones, les mateixes que a Palma es dediquen a les inspeccions d'edificis.DecisionsLa realitat diària i econòmica dels ajuntaments topa amb la responsabilitat de poder exigir als propietaris dels immobles en mal estat un manteniment per evitar situacions no desitjades. La llàstima de tot plegat és que el Consistori només hi pugui actuar d'ofici o per una denúncia sense garanties d'èxit.