18 de novembre 2009

L’Arxiu s’engoleix el Krekovic

dBalears.cat 18-11-2009
Una de les sales del museu que gestiona el Consell passarà a formar part de l’Arxiu General. En un futur, el fons del centre pot reubicar-se a la Misericòrdia com a col·lecció museogràfica
El centre museístic dedica una de les sales a exposicions temporals.
El Museu Krekovic minvarà de dimensions. Una de les tres sales del centre museístic es tancarà al públic per acollir les dependències de l'Arxiu General de Mallorca, que està a veïnat. Aquest té greus problemes d'espai i el Consell de Mallorca ha decidit que sigui el Krekovic qui li cedeixi l'espai necessari. Així ho confirmà ahir a aquest diari el director insular de Cultura, Maties Garcies, qui apuntà també que, "després d'un llarg expedient de contractació, esperam que les obres comencin en breu".

En acabar les tasques, s'hi col·locaran arxivadors per acollir més documentació. Aquesta manca d'espai ja fou evidenciada per la directora de l'Arxiu, Bel Garau, la setmana passada, en rebre el llegat bibliogràfic de l'historiador medievalista Álvaro de Santamaría. "La manca d'espai a l'Arxiu és preocupant i s'hi fa necessària una reforma urgent que s'estudia dur a terme tan aviat com sigui possible", assegurà.

El museu del Polígon de Llevant patirà, doncs, una reestructuració important, cosa que implicarà un canvi en la dinàmica expositiva. La següent passa que es plantejarà el departament insular de Cultura en un futur és que el fons que deixà l'artista Kristian Krekovic formi part de la col·lecció museogràfica i es traslladi a la Misericòrdia. "Seria com a part del fons artístic del Consell, no exclusivament com a museu", recalcà el director de Cultura, Maties Garcies.

Ara com ara, el Krekovic disposa de tres àmplies sales: la primera està destinada a una part del llegat artístic del pintor croat, integrada per un bon nombre de peces de gran format; una segona sala està reservada per a les exposicions temporals, dedicades, sobretot, a artistes estrangers relacionats amb Mallorca, com ha estat el cas de Robert i Dorothy Bradbury i Ross Abrams; i en tercer lloc, el museu cedeix un espai a les obres dels alumnes de Batxillerat de l'institut Antoni Maura, amb el qual té un conveni de col·laboració.

Activitat

Una de les tasques pendents de l'Administració és donar a conèixer i divulgar (encara més) el Krekovic que, cal recordar-ho, durant l'any 2007 només va rebre mil persones (una mitjana de tres al dia). Aquest es nodreix de visites guiades per a escolars i persones de la tercera edat. Gràcies a l'organització d'aquestes activitats, el centre museístic aconseguí augmentar el nombre de visitants.