dBalears.cat 17-8-2009
Els 120 orgues que hi ha a Mallorca en fan palesa una arrelada tradició a l’Illa. Les primeres incursions organístiques daten del 1300. Avui, la meitat d’aquestes peces que es conserven estan “mudes” i necessiten “mà de metge”
L'orgue de Sant Francesc, que va se restaurat i ampliat per Gerhard Grenzing. Foto: Arxiu.
La moda organística arribà a l'Illa en el segle XIV, quan també ho féu a la resta d'Europa. La prova de l'arrelament d'aquest instrument a Mallorca són els 120 orgues que encara es conserven a les esglésies, parròquies i convents de l'Illa. Tot i això, moltes d'aquestes peces estan en molt mal estat i resten en silenci.
Els primers orgues a Mallorca estan documentats poc després de la Conquesta. Aquests primers instruments, de petites dimensions, els trobam al palau de l'Almudaina (1313), a la Seu de Palma (1328) i a Pollença (1391). Set segles després d'aquesta primera incursió organística, la meitat dels instruments que encara es conserven necessiten mà de metge. "Molts encara resten muts o en el pitjor dels casos es troben en molt mal estat", segons apuntà l'organista de l'església de Sant Francesc de Palma i president dels Amics de l'Orgue de la Fundació Àrea de Creació Acústica (ACA), Arnau Reynés.
Qualsevol església al llarg dels segles ha disposat de "l'instrument rei", "capaç d'omplir un gran espai de so i fer la mateixa funció que una orquestra de cent persones", apuntà Reynés. "El 9 de juny de 1596 es parlà a la Universitat de Muro que s'haurien de fer uns orgues per millorar el culte d'aquesta parròquia" (Els orgues de Mallorca. Ed. Olañeta). La construcció del primer gran orgue fou a la Seu, el 1477, i va suposar l'inici de l'escola mallorquina, que va donar figures clau per l'orgueneria universal.
La llarga tradició organística iniciada a l'Edat Mitjana es va consolidar al llarg del segle XVIII, "el segle d'or de l'orgue". A Mallorca, la família Caimari i els Bosch fabricaven minuciosament uns orgues que han estat reconeguts a l'àmbit internacional. Entre els orgueners mallorquins cal destacar, sens dubte, el mestre més important del segle XVIII i de tota la nostra tradició organística: Jordi Bosch, artífex dels millors orgues de Mallorca, d'entre els quals cal assenyalar el de Sant Domingo (1765), actualment a Santanyí; el de Sant Francesc de Palma (1771), restaurat l'any 2008, i el de Sant Jeroni de Palma (1746).
Mantenir la tradició
La passió de Reynés per l'anomenat instrument rei començà amb només 8 anys, "impressionat per la manera com sonava aquella peça que tocava el meu padrí a l'església de Campanet", indicà. Avui dia, amb una llarga trajectòria, Reynés treballa per recuperar aquesta tradició i ho fa, principalment, des de la Fundació ACA. Des de fa 13 anys la fundació, a través de la seva àrea Amics de l'Orgue de les Illes Balears, organitza cada any el Simpòsium i Jornades Internacionals de l'orgue històric de les Balears, a més de nombrosos concerts i actes culturals, en els quals participen organistes illencs, espanyols, europeus i d'arreu del món.