dBalears.cat 23-6-2010
La Ponència Tècnica de Patrimoni aprova l’inici de la tramitació per declarar tota la ciutat intramurs com a Bé d’Interès Cultural
Francesca Marí. Tot el centre històric de Palma, el que popularment es coneix com a intramurs, serà declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) en categoria de conjunt històric. Així ho aprovà ahir la Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell, després de dos anys de treballs i reunions amb l'Ajuntament de Palma.
L'inici de l'expedient d'aquesta declaració s'haurà d'aprovar el proper 2 de juliol en la Comissió de Patrimoni Històric i afectarà el perímetre entre les avingudes Gabriel Alomar i Villalonga, Alexandre Rosselló, plaça d'Espanya, avingudes Joan March, Comte Sallent, Alemanya i Portugal. Precisament, aquest traçat correspon a tota la ciutat dins murada per ser l'espai per on s'estengué Palma des dels orígens fins al segle XIX.
En l'actualitat, Palma disposa d'una normativa de protecció patrimonial fixada l'any 1964 que ha quedat completament obsoleta, segons els tècnics de Patrimoni, i que preveu la màxima protecció per als espais monumentals sense tenir en compte la globalitat de la realitat històrica. En concret, el pla de l'11 de juny de 1964 inclou quatre traçats com a BIC (en color lila a la imatge superior), mentre que la resta del perímetre es considera entorn de protecció (en gris a la imatge superior). Les zones marcades en carabassa eren denominades "zona d'ordenació especial", que protegien sols determinats monuments i espais urbans. Amb la proposta llançada pel Departament de Patrimoni del Consell, l'entorn de protecció desapareix i tota aquesta àrea (a excepció del parc de la Mar) tindria la màxima categoria de protecció patrimonial.
Aquesta declaració, tal com succeí amb el Jonquet, suposarà que no s'hi podran fer "ni demolicions ni augmentar el volum dels edificis fins que Cort aprovi el pla especial, i les reformes i rehabilitacions hauran de tenir el vistiplau del Consell", explicà a aquest diari el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà. Això suposarà que la nova normativa d'ordenació urbana de Palma, que s'ha d'adequar al Pla Territorial, haurà de preveure un pla especial de protecció. "Serà més feina per al nostre departament, però s'han d'evitar desastres com el de la Jerreria", emfatitzà Cerdà. "Fins ara, la nostra ‘vigilància' es limitava al subsòl sense poder delimitar aspectes tan importants com l'arqueologia vertical, ja s'han perdut massa entorns", afegí el responsable insular, qui volgué destacar que el projecte s'ha duit a terme amb l'acord de l'Ajuntament de Palma.
Val a dir que no és la primera vegada que s'inicien els tràmits per modificar l'entorn de protecció de la ciutat antiga. Ja al 1973, nou anys després d'haver-se aprovat la protecció, el Ministeri d'Educació i Cultura i la Reial Acadèmia de Belles Arts consideraren que aquesta delimitació era inadequada. L'any següent l'Ajuntament inicià els tràmits per a un nou entorn de protecció, molt més ampli que l'actual. Tot i això, no es prosseguí l'expedient fins que el 1995 Cort presentà denúncia de demora i l'expedient caducà. Cerdà espera que ara no succeeixi el mateix i que en un termini de sis a vuit mesos el BIC del centre històric palmesà sigui una realitat.
23 de juny 2010
Tot el centre de Palma serà BIC
Etiquetes de comentaris:
Ajuntament de Palma,
BIC,
Centre Històric,
Consell de Mallorca,
Diari de Balears Digital