dBalears.cat 5-6-2010
El ple del Consell de Mallorca aprovà ahir la protecció de l’entorn de Son Real com a zona arqueològica. En aquests terrenys s’han descobert restes de fa quatre mil anys. A més, suposa un dels jaciments més importants de l’Illa. L’expedient s’obrí a proposta del GOB ara fa cinc anys
Francesca Marí. Son Real és ja zona arqueològica després de bregar cinc anys entre tràmits administratius. El ple del Consell de Mallorca aprovà ahir per unanimitat la preservació d'aquest entorn, que comprèn 1.650 hectàrees a la localitat de Santa Margalida. Lluny queda ja aquella proposta inicial del GOB amb data del 28 de febrer de 2005 que va encendre l'espurna i a la qual s'afegiren ARCA i el Col·legi d'Arquitectes.
Així doncs, els tràmits han estat farragosos, però el resultat serà la conservació "d'un espai que conjuga 4.000 anys d'història de Mallorca", apuntà ahir el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, que es mostrà molt satisfet pel resultat de la votació, ja que gran part de l'agilitació del tràmits s'ha realitzat durant la seva legislatura. "Ens trobàrem la petició de l'expedient dins un calaix", va sentenciar.
Precisament a Son Real s'han trobat restes i construccions d'èpoques ben diverses que daten des del calcolític (a partir del 2300 aC) fins a estructures modernes del segle XVIII passant per l'edat de bronze, ferro, vestigis d'època romana, medieval islàmica, catalana i jaciments subaquàtics. "El que preveu aquesta protecció és que aquest entorn mantingui la fisonomia per a les generacions futures i que casos com el de Son Espases no es puguin tornar a repetir", recordà, mentre emfatitzava la importància no només del fet arqueològic sinó també de l'entorn paisatgístic.
Així també ho corrabora l'informe dels tècnics de Patrimoni i de l'equip de la Universitat. Val a dir que la declaració del BIC com a zona arqueològica va més enllà, segons indica l'informe tècnic, de la preservació de la quarantena de jaciments detectats a l'entorn i es pren en consideració "el conjunt d'elements patrimonials fins a un àmbit de referència, estimat com a zona d'influència i de relació espacial". Tot i això, els veïns que es veuran afectats per la protecció presentaren fins a deu escrits d'al·legacions en contra del projecte. Tots foren desestimats pel Consell.
"Aquesta és una mesura de protecció, la qual cosa no significa que no es pugui fer res a l'indret, com alguns auguren, sinó que simplement determinats tràmits hauran de disposar del permís de la Comissió de Patrimoni", aclarí Cerdà. El valor històric i arqueològic de Son Real ha estat potenciat recentment mitjançant la instal·lació d'un centre d'interpretació de les cases de Son Real, que pertany al Govern balear. Aquestes cases foren comprades amb els doblers de l'ecotaxa.•
07 de juny 2010
Son Real, entorn protegit
Etiquetes de comentaris:
ARCA,
ARCA defensa,
Arqueologia,
Consell de Mallorca,
Diari de Balears Digital,
Santa Margalida,
UIB