14 de maig 2010
Màxima protecció per a Laiar
dBalears.cat 14-5-2010
Els propietaris de les possessions del llogaret de Sencelles insten el Consell a declarar-lo BIC
Can Ribes és l'indret que conserva elements rústics més propis. Foto: A. Pol.
La preservació del patrimoni no només és cosa de l'Administració pública o dels col·lectius proteccionistes. Així ho demostren els propietaris de les possessions de Can Raió, Can Ribes i Can Castell, que han sol·licitat al Consell la protecció dels tres habitatges com a Bé d'Interès Cultural. Les tres cases formen el llogaret de Laiar, dins el terme municipal de Sencelles, que remunta els seus orígens a l'època islàmica, quan ja era considerat una alqueria. Amb el pas dels segles, la ubicació de les possessions s'ha mantingut gairebé inalterable i s'ha convertit en un element patrimonial d'importància. Així ho confirmava ahir l'historiador Gaspar Valero, qui destacà sobretot la importància dels elements mobles i immobles de Can Raió.
Precisament, la protecció de tot aquest entorn patrimonial i paisatgístic és el que preocupa les dues famílies propietàries del llogaret, que ara insten el departament insular de Patrimoni a mantenir inalterable la seva fisonomia, sobretot si es té en compte el futur eixamplament de la carretera que uneix Algaida fins a Sencelles i que podria suposar un gran impacte paisatgístic en aquesta zona. El pla de carreteres preveu l'ampliació d'aquest vial i es plantegen dues possibilitats d'eixamplament: una que passaria per l'actual carretera i que afectaria les possessions; o bé fer un nou traçat vial que afectaria un alzinar de la zona.
De moment, la Ponència Tècnica de Patrimoni haurà de debatre divendres dia 21 de maig si accepta a tràmit la proposta de BIC. Aquesta iniciativa prové de mans privades i representa conservar "uns elements arquitectònics típics de caràcter rústic", explica Valero, on també s'han d'incloure elments com la clastra de Can Raió amb el portal forà més alt de Mallorca.
Etiquetes de comentaris:
BIC,
Consell de Mallorca,
Diari de Balears Digital,
Patrimoni rural,
Sencelles