29 de desembre 2009

El Port del Canonge, a l'aguait


dBalears.cat 29-12-2009
L’Associació de concessionaris d’alcoves insta el departament de Patrimoni a la protecció de les 24 que hi ha a la platja. Escars de característiques semblants ja s’han preservat a altres indrets
El col·lectiu demana la declaració de les alcoves com a Bé Catalogat.
Francesca Marí .El col·lectiu demana la declaració de les alcoves com a Bé Catalogat.La nova ordenació de Costes al Port del Canonge ha posat a l'aguait l'Associació de concessionaris d'alcoves, que veu com la regulació de la platja podria acabar amb els 24 escars de la zona. Davant això, els membres del col·lectiu han instat el departament de Patrimoni del Consell que iniciï els tràmits d'incoació per a la declaració de les casetes (allà anomenades alcoves) com a Bé Catalogat.

"Costes ha presentat un avantprojecte per al port amb tres alternatives: matenir les 24 alcoves, llevar-ne la meitat o totes. Ha de ser un projecte consensuat amb l'Ajuntament de Banyalbufar, però aquest opta per la segona opció, cosa que nosaltres rebutjam", explicà a aquest diari el professor de Geografia de la UIB Onofre Rullan. Emparats, doncs, en la legislació per a la recuperació i la millora del patrimoni marítim de Mallorca sol·liciten la intervenció del Consell.

El Port del Canonge apareix ja relatat al Die Balearen, de l'arxiduc Lluís Salvador, encara que no fou fins al 1940 quan es començà a urbanitzar. Actualment, només queden dempeus 3 alcoves anteriors a la Guerra Civil, mentre que les 21 restants s'anaren bastint durant tot el segle passat. Avui aquests escars continuen en ús i acullen 36 barques. Les 43 famílies que les regenten sol·liciten que sigui el Consell qui en declari la protecció, tal com també va succeir a l'Estalella.

L'arquitectura popular d'aquestes alcoves és un reflex clar del paisatge costaner de la zona i prova de l'activitat pesquera que, temps enrere, nodrí aquest petit nucli de Banyalbufar.